MAREK i MIREK KOSTKA
Alt text
POMOC DLA BRACI - MAREK i MIREK

Marek i Mirek Kostka to bracia.

Marek urodził się w 2000 roku z Zespołem Downa, z obniżonym napięciem mięśniowym, niedoczynnością tarczycy, dysplazją oskrzelowo-płucną, płasko-koślawością kolan i stóp. Jest upośledzony w stopniu znacznym, prawie nie mówi, posługuje się gestem, bardzo dużo choruje.
Marek uczęszcza do szkoły specjalnej, wymaga specjalistycznej opieki lekarskiej i wielokierunkowej terapii. Jest pogodny, ale i uparty. Bardzo lubi kontakt ze zwierzętami i bajki.

Mirek urodził się w 2003 roku jako zdrowe dziecko. We wczesnym dzieciństwie zaczęły się pojawiać problemy, po wizytach u różnych specjalistów i w różnych poradniach stwierdzono autyzm. Mirek miał problemy w różnych sferach: problemy z jedzeniem, wolniej się rozwijał, był bardzo pobudzony, mało mówił, był ograniczony, miał dużo lęków. Intensywna rehabilitacja, nauczanie zintegrowane oraz niesamowita walka o poprawę stanu zdrowia sprawiła, że Mirek rozwija się doskonale, aż trudno uwierzyć jakie zrobił postępy, w tej chwili przejawia raczej symptomy zespołu Aspergera. Jest wrażliwy artystycznie, ma niesamowity kontakt ze światem, z ludźmi, inicjuje kontakty społeczne. Doskonale zna normy i zasady społeczne i stara się je przestrzegać. Nie ma stereotypów, lęków. Interesuje się komputerami i sportem (trenuje judo, jeździ od dawna na rowerze, uczy się pływać). Często jest laureatem konkursów. Jest bardzo pogodnym dzieckiem. Duży problem ma ciągle z nauką (nie czyta i nie pisze). Mowa jest nie do końca prawidłowa. Nie skupia na długo uwagi.

Obaj chłopcy wymagają ciągłej i systematycznej rehabilitacji, mogącej poprawić ich funkcjonowanie.

Beata i Rafał - rodzice
Elbląg

Autor: Rodzice 0 Komentarzy Kontakt z Markiem i Mirkiem przez Fundację

Napisz komentarz