MARCELINA JÓZEFOWSKA
Alt text
STAWIAMY NA NOGI MARCELINĘ

4 letnia Marcelinka cierpi na dziecięce porażenie mózgowe oraz zespół jelita krótkiego.

Marcelinka jest wcześniakiem z 34 tygodnia. Jest dzieckiem przewlekle chorym. Połowę życia spędziła w szpitalu. Z powodu niedrożności dwunastnicy ma w 85% wycięte jelito cienkie, podłączona jest do cewnika „Broviak” celem żywienia pozajelitowego. Marcelinka przeszła kilka posocznic, które przyczyniły się do opóźnienia psychoruchowego. Jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, na stałe zażywa antybiotyki bez których organizm Marceliny sobie nie radzi. Dziecko od 8 miesiąca życia nosi okulary z wadą wzroku ponad +3 dioptrie.

Marcela wymaga intensywnej rehabilitacji, która przyczyni się do jej rozwoju i zrobienia pierwszych samodzielnych kroków.

Marta i Kamil - rodzice
Gronowo Elbląskie

Autor: Rodzice 0 Komentarzy Kontakt z Marcelinką przez Fundację

Napisz komentarz